top of page

Over mij

Tot overblijft wat echt is...

Als ervaringsdeskundige in altijd weer doorgaan, ontdekte ik met vallen en opstaan een andere manier van leven waarbij regelmatige oefening de kunst baart. Na de middelbare school werkte ik in bedrijfsleven, onderwijs en als journalist in de gezondheidszorg. Intussen kwamen twee prachtige zonen in mijn leven, was ik altijd bezig en nooit klaar. In de drie-jarige opleiding aan het Instituut voor Toegepaste Integrale Psychologie(http://www.itip.nl/), gevolgd door dromenopleiding bij Hans Korteweg, energetisch werk, biografie en meditatie leerde ik dat ik beginpunt ben in het loslaten van mijn patronen en overlevingsmechanismen.

Dit loslaten vraagt moed. Als vrijwilliger in een hospice ervaarde ik hoe belangrijk aandacht is, voor mijn medemens maar ook voor mezelf. Ik heb geleerd te vertrouwen op mijn natuurlijke wijsheid, het onverwachte lief te hebben en vanuit het hier-en-nu te leven. Als hulp laat ik me nog steeds inspireren door boeken uit het christendom, jodendom en boeddhisme.

Van jongsafaan heb ik dagboeken geschreven. De boeken van Julia Cameron, Nathalie Goldberg en Christine de Vries (www.shodo.nl) hebben daarbij nieuwe inspiratie gegeven.

Vanaf 1996 schrijf ik zowel individueel -n.a.v. zingeving en levensvragen- en in groepen met mensen over hun leven, die net als ik onderweg zijn. Daarin ben ik helder en zorgvuldig.

Met aandacht luisteren, ondersteunen en stimuleren is de kern van mijn werk. Ik hou van helderheid, humor, stilte en eenvoud en geloof dat in ieder mens een kracht zit die tot bloei kan komen. Uit ervaring weet ik dat dat niet vanzelf gaat. Van mijn kleindochters Olivia en Dia leer ik in het hier-en-nu zijn in verwondering.

Na jarenlang in het midden van het land te hebben gewoond, geniet ik nu dagelijks in Zeeland van de adembenemende luchten, de ruimte en de altijd weer boeiende zee en de Zeeuwen.

Publicaties

* Vijftig jaar NS-informatrice

* 'Achter mijn glimlach' TH en Wilmar Dolman

interviews met kinderen van ouders in Jappenkampen

dit boek is uitverkocht, nu als pdf op www.docplayer.nl

* Bijdrage aan 'Tussen twee werelden' en 'Flonkeringen'

en 'Een wonder op je pad'

* Diverse levensboeken

* Bijdragen aan Zeeuwse gedichten- en verhalenbundels

* Onderweg naar Santiago 2011

* Dichtbundel over levenskunst 'Verstilde bespiegeling' (2011)

* Dichtbundel 'Rondom eb en vloed'(2013)

* Dichtbundel 'Zee~Kracht '(2017)

* Dichtbundel 'Zeebries' (november 2021)

Van 2011-2014 liep ik ieder jaar een aantal weken de Spaanse Camino, met nieuwe ervaringen en betekenisvolle ont-moetingen, los van de tijd opgenomen in het landschap.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

Tanja Harpe

mobiel: 06 53 34 84 10

email: tanjah7@gmail.com

bottom of page